Burse de 15.000 de euro pentru foştii elevi olimpici, actuali studenţi

Aside

Ministerul Educaţiei Naţionale lansează  Bursa tânărului cercetător, ce are ca scop susţinerea tinerilor absolvenți de liceu  cu rezultate excelente (premii I, II, III/ medalii de aur, argint, bronz sau alte forme de premiere echivalente), obţinute la olimpiadele internaţionale sau în competiţii internaţionale / globale de  inovare, în vederea pregătirii într-o universitate din România pentru dezvoltarea unei cariere  ştiinţifice.

  Cine poate candida? 

  • tineri / tinere absolvenţi / absolvente de liceu, care au promovat examenul de  bacalaureat, în anul universitar care începe în anul absolvirii studiilor liceale, pentru a urma cursurile unei universităţi din România şi pentru a se integra intr-un laborator de  cercetare, în domeniul de interes;
  • tineri / tinere absolvenţi / absolvente de liceu care au participat la o olimpiadă internaţională sau la o competiţie internaţională/globală de inovare în ultimii doi ani de  liceu, şi au primit premiul I, II, III / medalii de aur, argint, bronz sau alte forme de premiere echivalente

Care este valoarea bursei?

15.000 de euro, cumulaţi pe o perioadă de 24 de luni

Suplimentar, 2000 de euro pentru  pentru participarea la  evenimente științifice internaţionale, de referinţă, în domeniul ales de către tânărul/tânăra  cercetător/cercetătoare pentru activitatea de cercetare.

Dosarul de înscriere:

  • Cerere de acordare a bursei (poate fi descărcată de pe site)
  • Scrisoare de motivaţie
  • Diploma / certificatul obţinut în urma participării la olimpiada internaţională / competiţia  internaţională/globala de inovare
  • Adeverința de student
  • Acordul universităţii gazdă şi acceptul laboratorului, dacă este cazul, privind desfășurarea de către beneficiarul/beneficiara bursei a unei activități de cercetare în laboratoarele universității, asigurarea îndrumării necesare, precum și a accesului la infrastuctura de cercetare adecvată, cel puțin pe perioada de acordare a bursei  (se obţine de la secretariatul facultăţii
  • CV-ul coordonatorului / mentorului tânărului/tinerei absolvent/absolventă

Dosarul se depune electronic la adresa: www.uefiscdi-direct.ro

Termen limită: 1 februarie 2014

Informaţii suplimentare:

http://uefiscdi.gov.ro/articole/3480/Bursa-Tanarului-Cercetator.html
Gabriela Chiric
Email:gabriela.chiric@uefiscdi.ro.
Telefon: 021.3080563

                                                                                                                                         Sursa: http://360.uaic.ro/

Advertisements

Ani de studenție

Standard

 

                                                                                  Imagine

    Majoritatea celor ce sunt întrebați de această perioadă, atunci când răspund li se citește în privire  o urmă de nostalgie iar în voce puțină emoție…de ce? Pentru  mulți care au trăit această experiență spun că au fost cei mai frumoși ani ai lor, cu nenumărate amintiri, multe prietenii și clipe de neuitat. Se întâmplă așa deoarece acum și aici începem practic să luăm primele decizii, să învățăm despre responsabilitate, să ne descoperim și să ne maturizăm…mai mult sau mai puțin.

      Și totuși, tot acest timp nu este reprezentat doar de distracție și clipe frumoase ci și de numeroase teme, prezentări, teste și nu în ultimul rând examene.  Sesiunea de examene atrage cu ea cele mai mari emoții, nopți nedormite, griji pentru a lua examenul și de ce nu, a promova cu notă mare, timp extrem de limitat și nerăbdare pentru a trece mai repede acestă scurtă dar importantă perioadă.

    Prima sesiune din acest an se apropie cu pași grăbiți. O amintire memorabilă va lăsa asupra bobocilor din primul an, care vor avea cel mai puternic impact cu sistemul universitar, un set de emoții asupra celor din anul ll, o oarecare ușurare celor din anul lll deoarece va fi penultima sesiune înainte de licența iar cei de la masterat vor fi mai puțin afectați având în vedere numărul de exemene peste care au trecut. Consider că ce e important în toată acestă perioadă este să ne concetrăm asupra examenelor pe care trebuie să le promovăm și să luăm note cât mai mari dar în același timp să rămânem cu informații.

    Asociația “Societatea Pentru Psihologie” vă ureză să aveți o sesiune productibilă, să învățați cu drag și spor indiferent că nu găsiți sensul unei materii sau pare plictisitoare, cu siguranță aceasta va ajuta la dezvoltarea voastră iar pe  viitor va aduce un aport important. Să aveți mult success și să vă pregătiți corespunzător.Promitem o mare petrecere în cinstea acestei sesiuni la finalul acesteia. Multă baftă!

 

                                                                                                                                      Răchiteanu Francesca

Magia sărbătorilor

Standard

           …Şi cum stăteam eu, încovoiată, într-un colţ de cameră, cu amândoi obrajii în cele două mâini, ceva puternic m-a făcut să mă cutremur şi să-mi aduc aminte…cum am putut să uit? Nu-mi vine să cred că aşa ceva aproape s-a întâmplat. Oare a devenit aşa o obişnuinţă?

            Casa învăluită în miros de brad, vesele luminiţe la fereastră care încă îşi mai fac jocul, afară câţiva fulgi de nea sunt prinşi în vârtejul dansului iniţiat de câteva firicele de vânt sălbatic, o stea căzătoare, o seară plină de minuni. Se pare că e evident cine încearcă din răsputeri să ne intre în suflet. Doar că am fost atât de prinsă în vâltoarea nesfârşită de culori, cu toţii suntem aşa nişte roboţei uneori încât acţionăm mecanic, ignorând pur şi simplu magia ce ne înconjoară.

            Şi uite aşa trecură şi un amurg, şi-o seară, şi-o noapte-ntreagă, şi zilele la vale se dădeau de-a dura, afară fiind furtună. E iar decembrie. Şi acum în aşternutul nopţii, lăsat-ai versul istoria tradiţiilor să povestească, să vă umple casele şi sufletele cu voie bună, împliniri şi cu-un Crăciun miraculos.

            La fereastră colindătorii se-ntrec în a ne ferici sufletul cu alese colinde, mezinul familiei e ridicat pe umeri pentru a pune steluţa miraculoasă în vârful bradului; fie că suntem mai mici sau mai mari, cu toţii încercăm să ne strecurăm în bucătărie cu gândul la cozonacul încă aburit pentru a ni-l face prieten, iar bunicii încă îi place să se joace de-a detectivul descoperind cine a dat iama în cozonacii ei. Câte bucurie se citeşte pe chipurile noastre în astfel de momente. Cât de norocoşi suntem..În jurul sobei ne strângem cu toţii, lăsând doar fericirea să plutească în aer. Şi parcă în această perioadă a anului suntem mai deschişi şi către cei mai puţin norocoşi, încercând să dăruim din ce în ce mai mult: fie un zâmbet, fie o îmbrăţişare, fie un bănuţ. Şi toate astea duc la o împlinire continuă, o stare de bine, o atmosfera caldă.

            Luminiţe magice, globuri, dăruie, implicare, împlinire. Ia priviţi cum am construit o nouă reţetă pentru atmosfera de Crăciun. Haideţi să ne luăm de mâna, să ne bucurăm de ce am creeat împreună. Ei bine cam asta întregeşte Crăciunul şi eu una aş vrea să se întâmple aşa în fiecare zi. Haideţi să facem din mâine azi, şi din azi Crăciun. Oare care e diferenţa în a fi fericit, împlinit şi darnic doar de Crăciun şi în a a te simţi aşa zi de zi? Destinul ni-l plămădim din alegeri. Căci ce-i o alegere de fapt? Şi cum stăteam eu, încovoiată, într-un colţ de cameră, cu amândoi obrajii în cele două mâini, ceva puternic m-a făcut să mă cutremur şi să-mi aduc aminte. E din nou Crăciun. Şi azi şi mâine şi mereu va fi Crăciun.

Asociația “Societatea Pentru Psihologie” vă urează sărbători fericite alături de cei dragi!

AnaMaria Mihai

Seara de colinde 2013

Standard

Imagine

Proiectul “Seara de Colinde”, organizat de Asociația “Societatea Pentru Psihologie”, se poate spune că a devenit o tradiție în cadrul facultății noastre de Psihologie și Științe ale Educației din Iași. Ediția din 2013 va avea loc pe 18 Decembrie începând cu ora 19:00 în amfiteatrul D lV din corpul facultății.

Scopul acestui proiect este de a face o serbare de Cciun a facultății noastre. Va fi un moment de sărbătoare și de destindere în care cu toții ne vom simți ca o familie, familia facultății noastre. Un alt scop al acestui proiect este de a spori legăturile dintre studenți și profesori, de asemenea a studenților între ei prin munca în echipă în cadrul organizării evenimentului.

Participanții în pregătirea acestui eveniment sunt membri ai Societății Pentru Psihologie dar și studenți din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației care au dorit să participe în corul care va ne va încânta cu frumoasele colinde. Aceștia vor avea posibilitatea de a-și pune în valoare calitățile vocale dar și de a cunoaște persoane din facultate care impărtășesc aceeași pasiune cu ei, cântatul în special al colindelor.

Invitați la acest moment de bucurie sunt toți cei care vor sa participe, dar într-un mod special domnii profesori și studenții facultății noastre, care vor petrece câteva momente în facultate nu pentru a participa la un curs sau la un seminar, ci pentru a lua parte la un moment  de bucurie împreună cu noi.

Credem că va ieși un eveniment frumos prin care toți participanții vor simți mai aproape Crăciunul și apropierea pe care această sărbătoare o aduce intre noi. Sperăm să avem cât mai mulți studenți și profesori prezenți la acest eveniment pentru a trăi împreună măcar puțin din magia acestor sărbători de iarnă. 

    Iulian Lungu

-coordonator-

Poți fi și TU magia lui Alex!

Standard

           Şi ce e mai frumos şi mai pur decât râsetele copilaşilor în dimineaţa de Crăciun? Ce te mulţumeşte la fel de mult ca bucuria pe care o vezi pe chipurile lor când despachetează fără suflare un mic dar ascuns după falnicul brăduleţ? Cât de fantastic e modul în care cei mai mici dintre noi ne transmit acea puritate şi inocenţă de mult pierdută de noi? Într-un fel ei ne aduc aminte să zâmbim, să ne bucurăm de lucrurile mărunte, să fim mulţumiţi că supravieţuim şi că încă suntem în stare să luptăm pentru ceea ce ne dorim. Unii dintre noi nu au această putere.

            Şi totuşi Crăciunul semnifică pace, împlinire, bucurie şi nu luptă.  Crăciunul înseamnă să dăruieşti. Oare care e cel mai frumos dar pe care îl putem face de Crăciun, va face totuşi acest cadou o diferenţă? Se va schimba ceva? De exemplu cel mai frumos dar de Crăciun pe care îl putea face Asociaţia noastră, este să îi dăruiască o şansă la viaţă lui Alex. Acest băieţel suferă de o multitudine de boli, precum valgus de gleznă bilateral şi necesită implant cu şurub şi şaibă, operaţie ce trebuia efectuată încă din luna aprilie 2013, dar părinţii nu au avut suficienţi bani pentru a-l ajuta. Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, Alex suferă de astm şi de hipotrofie musculară ce necesită lunar kinetoterapie, implicând costuri noi. Chiar dacă la 9 ani duce o luptă grea cu viaţa, acest copilaş învaţă foarte bine la şcoală şi nu se lasă doborât de necazuri. Împreună putem să salvăm acest copil şi să îi oferim o viaţă normală.

            Consider că Alex este un alt exemplu pentru noi. Este un exemplu de existenţă. El ne învaţă de fapt lucruri mărunte, pentru noi, dar care odată, au semnificat totul. Dacă ar fi să ne căutăm pe noi, în interiorul nostru, să ne aducem aminte magia produsă de sărbătorile de iarnă şi cât de multă speranţă se regăsea în ochişorii noştrii şi cât de mult ne doream să primim în dar ceea ce visam de luni de zile..Alex nu-şi doreşte lucruri materiale, el pur şi simplu îndrăzneşte să lupte pentru darul vieţii. El a renunţat la cursele cu săniuţa, a încetat să mai schimbe modelul covoarelor groase de nea, preferă să le lase simple, în loc să mai adauge un îngeraş, doi; În schimb nu a renunţat la a visa. Nimeni nu-i poate răpi visul acela că într-o zi îşi va reveni. Într-o anume zi va putea să râdă din nou. Ştiţi acel râs care izvorăşte dintr-o dată, fără nici un motiv şi care parcă te provoacă să zâmbeşti şi tu? Acel râs colorat, care încălzeşte orice suflet ce-l priveşte?

            Haideţi să ne unim forțele, să ne bucurăm de magia pe care noi o putem crea împreună! Cu toţii îl putem ajuta pe Alex. Implicare ta cu siguranţă va face diferenţa.  Vă invităm să ne deschidem inimile pentru a primi bucuria  şi zâmbetele unei vieţi inocente care încă nu şi-a terminat traseul ce i-a fost desenat.  Haideţi să luptăm pentru viaţă. Donaţiile vor fi virate într-un cont bancar pentru operaţiile viitoare.

                     AnaMaria Mihai

Proiectul “ReCunoaşte Cultura”

Standard

 Prin acest proiect ne propunem să  aducem cultura într-o lumină favorabilă, mai exact dorim să promovăm evenimentele culturale din Iaşi, astfel  încât să informăm studenţii despre existenţa lor şi mai mult decât atât să creştem nivelul de culturalizare în rândul tinerilor, ajutându-i să „ReCunoască Cultura” de calitate.

Un spectacol de teatru este mai mult decât binevenit, atunci când timpul îţi permite, pentru că mai mult ca sigur te va binedispune, un concert te relaxează, o vizită la un muzeu sau o expoziţie îţi oferă o altă perspectivă a lucrurilor concrete şi abstracte.

ReCunoaşte Cultura îşi propune să  arate un alt mod de petrecere a timpului liber, într-un cadru care stimulează interesul şi dorinţa de „ReCunoaştere”.

Luna acesta ne vom bucura de teatru prin prezenţa la spectacolul „Pălăria florentină”, pe dată de 08.12.2013.

Te aşteptăm să paşeşti cu noi pe tărâmuri de visare pentru a înţelege realitatea la un nivel profund! Aşadar fii atent la noutăţi, căci la următorul eveniment eşti invitatul nostru special!

“Cultura înseamnă lărgirea minţii şi a spiritului.”(Jawaharlal Nehru)

Cultura e sarea pământului, aşa că e normal ca oamenii de cultură să bea mai mult” ( Jandre Drmic)

                                                                        Darcaci Ioana

 

În luna decembrie, SPP îți recomandă!

Standard

-Recenzie-

Drood

                                de Dan Simmons

 

9 iunie 1865… Charles Dickens împreună cu amanta sa, se îndreaptă spre Londra. Trenul în care aceștia se află deraiază, accident ce duce la moartea multor pasageri, dar îl ocrotește pe Dickens. Printre supraviețuitori se numără și misteriosul Drood, un înger al morții, care îi va marca pe veci existența lui şi a prietenului său apropiat, autorul Wilkie Collins și a multor alte personaje din anturajul celor doi.

La baza acestei povești se află ultimul roman polițist neterminat al lui Charles Dickens „The Mystery of Edwin Drood”. Simmons  nu încearcă să termine opera, ci îi caută sursa.

“ …un om care s-a hipnotizat singur astfel încât el, ori cealaltă persoană creată de sugestiile acelea hipnotice, să poată făptui lucruri teribile, acțiuni de nedescris. Lucruri egoiste, desfrânate, distructive pe care omul…nu le-ar fi făcut niciodată conștient. Și mai era o altă creatură… implicată într-un fel.”

Ființă a crepusculului, Drood reprezintă în imaginarul celor doi tot ce poate fi mai fantastic, nu este om, cât este idee, nu este realitate, cât este legendă și nu este asasin, cât creaţie.

Romanul defineşte şi într-o manieră psihologică personalitatea lui Dickens, calităţile şi defectele acestuia, precum şi influenţa pe care o are această figură, suspansul, felul cum acesta afectează viaţa celor doi şi nu numai. Un roman ce te va ţine cu sufletul la gură!

  Lectură plăcută!

Şuhani Georgeta

 

                                     Image